Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Spaans leren in Salamanca, Spanje. Spaanse talenschool Tía Tula 蒂亚图拉 博客 (blog de Tía Tula en chino) ティアトゥラ スペイン語学校のブログ (blog de Tía Tula en japonés) Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Blog da Tía Tula, Colégio de Espanhol Blog di Tía Tula, Scuola di Spagnolo Blog de l'école d'espagnol Tía Tula Tía Tula Spanish School Blog Blog de Tía Tula, Colegio de Español

Los días de la semana

Als je Spaanse les hebt op Tía Tula, leer je niet alleen de Spaanse taal. Je leert ook over de Spaanse cultuur en elke dag bespreek je wel verschillen tussen jouw eigen land, die van je klasgenootjes en die van je lerares. Ongetwijfeld zijn er bepaalde gebruiken die zo normaal voor je zijn dat je er niet eens bij stil staat, maar door een continue interactie in de klas, leer je niet alleen meer dingen over Spanje, maar wordt je geheugen m.b.t. je eigen land ook nog eens opgefrist. De leraren die les geven hebben vaak een Spaanse literatuurstudie achter de rug en hebben naast een berg informatie een grote persoonlijke interesse in de taal.
Zo bleek ook weer deze week. De dagen van de week (lunes, martes, miércoles, jueves, viernes, sábado y domingo) zijn geen probleem om op te sommen. Maar als je weet waarom lunes nou eigenlijk lunes heet, wordt het veel interessanter (en wellicht makkelijker om te onthouden). Om dit verder uit te leggen, is het handig om eerst te weten dat de Spaanse taal (samen met het Frans, Italiaans, Portugees en Roemeens) afstamt van de Romaanse taal – wat de nog enige ‘levende’ tak is van het Latijn. Het Nederlands, Engels, Duits, Deens, IJslands, Noors en Zweeds daarentegen zijn Germaanse talen en kennen een compleet andere taalconstructie – en dus ook historie.
Om te beginnen, is lunes ‘el día de la luna’ en genoemd naar de maan. Martes is ‘el día Marte’ wat naar de planeet Mars verwijst. Miércoles is el día de Mercurio (planeet Mercurius) en jueves is vernoemd naar Jupiter – oftewel el día de Jupiter. Planeet of godin Venus heeft viernes (el día de Venus) op haar naam staan. Met el fin de la semana blijven sábado en domingo over: de eerstgenoemde staat voor el día del Sabbat terwijl zondag traditioneel voor God staat: el día del “Señor” oftewel de Heer Dominus. In de Germaanse taal vinden de dagen van de week (naast de zon, maan en Saturnus) hun oorsprong in heel andere mythologische goden (Tiwaz, Wodan, Donar en Friia), terwijl in de Romaanse taal de zeven dagen gewijdt zijn aan de zeven hemellichamen. Waarom dan deze zeven, vraag je je misschien af – Uranus zweeft toch ook ergens rondt? Klopt, maar alleen de zon, maan en bovengenoemde vijf planeten zijn overdag met het blote oog te zien. Goede ogen, die Romeinen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten