Schrijver Carlos Fuentes overleden


Op dinsdag 15 mei 2012 is de zeer gewaardeerde schrijver Carlos Fuentes onverwachts overleden in een ziekenhuis in Mexico-stad. Hij werd 83 jaar. Carlos Fuentes geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse literatuur. Hij was een van de grote drie, zoals ze dat in Latijns-Amerika zeggen, samen met García Márquez en Vargas Llosa.

Fuentes schreef in zijn leven meer dan twintig romans. Al zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. In 1987 ontving hij de Cervantes prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van het Spaanse taalgebied. Voordat hij werd opgenomen in het ziekenhuis enkele dagen geleden had hij net het manuscript van zijn nieuwe roman ingeleverd. Zondag 13 mei vertelde hij in een interview dat hij direct aan de volgende roman ging beginnen. Daarnaast werkte hij aan enkele artikelen over de Europese politiek.

Fuentes was van mening dat intellectuelen de plicht hebben om zich altijd in het publieke debat te mengen. Fuentes ventileerde altijd zijn mening over de Mexicaanse en internationale politiek. Hij is zelfs een paar jaar ambassadeur geweest in Parijs. De post heeft hij uiteindelijk opgegeven in verband met onvrede over de politiek in Mexico. Veel van de boeken van Fuentes zijn ook doordrinkt met de politiek en de geschiedenis van Mexico. Een van zijn bekende boeken bijvoorbeeld, “De dood van Artemio Cruz”, gaat over de verval van de Mexicaanse revolutie.  

Samen met enkele Latijns-Amerikaanse ex-presidenten maakte Fuentes deel uit van een adviesgroep van de VN over de internationale drugspolitiek. Die groep pleit nadrukkelijk voor het legaliseren van drugs om een einde te maken aan het geweld in landen als Mexico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten