Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Spaans leren in Salamanca, Spanje. Spaanse talenschool Tía Tula 蒂亚图拉 博客 (blog de Tía Tula en chino) ティアトゥラ スペイン語学校のブログ (blog de Tía Tula en japonés) Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Blog da Tía Tula, Colégio de Espanhol Blog di Tía Tula, Scuola di Spagnolo Blog de l'école d'espagnol Tía Tula Tía Tula Spanish School Blog Blog de Tía Tula, Colegio de Español

Vierde titel voor Spanje?


De speculatiemolen is up and running. Wie o wie wordt Europees kampioen in 2012? Volgens vele is Spanje de torenhoge favoriet om het komende EK te winnen. Spanje won alle kwalificatiewedstrijden en eerder al het EK 1964, EK 2008 en helaas ook het WK 2010 (wat waren we er dichtbij). Bovendien is het team van Vicente del Bosque de huidige aanvoerder van de FIFA-wereldranglijst. Vincente del Bosque werd trouwens in 1950 in Salamanca geboren. De voormalig Spaans voetballer en voetbalcoach speelde zelfs in de jeugd bij Unión Deportiva Salamanca. Niets lijkt zijn Spanje tegen te houden om de EK-titel deze zomer te prolongeren. Maar zolang de bal rond is, zal het voetbal ons blijven verbazen. Denk alleen al terug aan het EK 2004, toen Griekenland er met de hoofdprijs vandoor ging.

Naast Spanje komen ook Duitsland en Nederland uit de speculatiemolen bovendrijven. Duitsland lijkt sinds het WK 2010 oppermachtig te zijn en het Nederlands Elftal is uiteraard uit op revanche.  Hopelijk een revanche zonder karate kicks van de Jong. Dat is tegenwoordig bijna het eerste wat je naar je hoofd gesmeten krijgt als je hier vertelt dat je uit Nederland komt. Waar zijn Johan Cruijff en de kaas, klompen, wiet en windmolens opeens gebleven?

Nederland speelt aanstaande zaterdag om 18:00 uur zijn eerste wedstrijd (in de zwaarste poule ooit op een EK) tegen Denemarken. Ik zal rond die tijd mijn natje en mijn droogje opzoeken in een van de mooiste themacafés van Salamanca. In de straat ‘Meléndez’, dichtbij Plaza Mayor vindt men bar ‘Erasmus’. Dit is verreweg de meest Hollandse kroeg van Salamanca. De achterwand bestaat uit de Amsterdamse grachtenpanden. In de eethoek hangen oude fietsen aan het plafond en achter de bar staan twee etalagepoppen, aangekleed als de prostituees die op de Wallen werken. Ook veel straatnaambordjes, reclames van Nederlandse chocolademerken, koektrommels met Juliana en prins Bernhard. De kroeg werd opgericht door twee studenten uit Salamanca die met dank aan een Erasmusbeurs in Nederland studeerden. Tijdens het afgelopen WK schijnt het er nogal een drukke boel geweest te zien,  maar gelukkig bleef iedereen op gepaste wijze met elkaar omgaan, geheel in overeenstemming met de ideeën van de humanist Erasmus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten