Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Spaans leren in Salamanca, Spanje. Spaanse talenschool Tía Tula 蒂亚图拉 博客 (blog de Tía Tula en chino) ティアトゥラ スペイン語学校のブログ (blog de Tía Tula en japonés) Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Blog da Tía Tula, Colégio de Espanhol Blog di Tía Tula, Scuola di Spagnolo Blog de l'école d'espagnol Tía Tula Tía Tula Spanish School Blog Blog de Tía Tula, Colegio de Español

Las torres de La Clerecía zijn open!

Midden in het historisch centrum van Salamanca, vlak naast Casa de las Conchas, bevindt zich het impressionante gebouw “La Clerecía”.

Er werd meer dan 100 jaar over gedaan om het gebouw volledig af te werken en eens je voor de imposante gevel staat, snap je waarom. De gevel is gemaakt van de typische zandkleurige Villamayor steen, net zoals de andere historische gebouwen in Salamanca. Wanneer de zon hierop schijnt, geeft het gebouw een goudachtige gloed af!

De twee torens en de klokkentoren werden gebouwd door Andres Garcia de Quiñones. De laatste maanden werden de torens volop gerestaureerd en vanaf vrijdag zijn zij officieel open voor het publiek! Dit wil zeggen dat je vanaf nu niet alleen meer vanaf de kathedraal van Salamanca een prachtig zicht hebt over de stad, maar ook vanaf de kerk van La Clerecía. Beklim alle treden tot in de top van de kerk en geniet van een adembenemend uitzicht!

Naschoolse activiteiten 26 tot en met 30 maart

Maandag 26/03 18.00u: Namiddag snack. Cakes, snoepjes, milkshakes, thee… de verscheidenheid die El Mandala ons aanbiedt. Prijs: uw consumptie. Afspreekplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1u.

Dinsdag 27/03 19.15u: Cinema. “El HOMBRE QUE MATÓ A LIBERTY VALANCE”. John Ford (1962). Gerechtelijke film. In het theater van Plaza de Santa Teresa. Prijs: 1€. Afspreekplaats: Tía Tula – Geschatte duur: 119 min.

Woensdag 28/03 19.00u: Tentoonstelling. “COLAPSO. UN ENSAYO SOBRE EL FRACASO Y LA RUPTURA” “... de droom was een val, de slapeloosheid, een verlegenheid.” Albert Camus, La Caída. Tentoonstellingszaal Hospedería de Fonseca. Afspreekplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1u.

Donderdag 29/03 19.00u: Voetbal. We gaan voetbal spelen, we zullen zien wie wint! Prijs: uw consumptie + deelname per spel (tussen 1-2 euro). Afspreekplaats: Tía Tula – Geschatte duur: 1u.

Vrijdag 30/03 17.00u: Film. Een ideale gelegenheid om jezelf onder te dompelen in Spaanse cinema. Afspreekplaats: Tía Tula.

Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.



Tía Tula, Spaanse talenschool geaccrediteerd door het Instituut Cervantes

Een van de belangrijkste mededelingen van het jaar voor Tía Tula is dat zij wederom een offciële accreditatie van Instituut Cervantes heeft gekregen, een van de hoogste erkenningen voor de kwaliteit van het onderwijzen van de Spaanse taal voor een school. Het is niet zo dat Tía Tula met deze erkenning is uitgegroeid tot een betere school: het is dat na een grondige evaluatie door Instituut Cervantes, het officieel erkend is dat bij Tía Tula het onderwijzen van Spaans aan buitenlanders en hieraan gerelateerde uitgevoerde diensten van de hoogste kwaliteit zijn. Hiermee maakt Tía Tula deel uit van het netwerk van erkende centra waarmee verdere garantie voor de kwaliteit van het onderwijs en ondersteuning wordt geboden.
Wat betekent het precies om door het Instituut Cervantes geaccrediteerd te worden en deel uit te maken van haar netwerk van erkende centra? Het betekent dat het Instituut Cervantes garandeerd dat de school voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen m.b.t. het onderwijzen van het Spaans: wettelijke eisen voor de uitvoering van het onderwijs, geschikte middelen voor dit onderwijs, een team van docenten met de juiste kwalificaties en opleidingen, een onderwijsplan dat voldoende vooruitgang garandeert, een maximaal aantal studenten per klas en - ook heel belangrijk – de door de school verspreide publiciteit betrouwbaar en juist is en overeenkomt met het aanbod. Het Instituut Cervantes bepaalt de parameters die nodig zijn om aan deze voorwaarden en onderwerpen te voldoen en verifieert en valideert de erkende centra die zijn opgenomen in het netwerk via periodieke toetsing om dit te kunnen blijven garanderen. Het eindresultaat is dat door deze begeleiding de erkende centra een onderwijsprogramma hebben dat continue verbeterd wordt, wat zich weer terugvertaald in het continue verbeteren van haar eigen opleidingen en onderwijs.

Op de certificaten die na voltooïng van de cursussen aan de leerlingen worden verstrekt, is vastgelegd dat Tía Tula onderdeel uitmaakt van het netwerk van erkende centra van het Instituut Cervantes. Dit voegt extra waarde aan de certificaten toe, omdat de stempel van het Instituut Cervantes wereldwijd wordt erkend.
Wij feliciteren iedereen bij Tía Tula: medewerkers, docenten en ook de studenten. Het is eveneens een mooie gelegenheid om iedereen te bedanken voor hun bijdrage aan deze school, deze prachtige bijdrage is dag na dag vertederend en verrijkend voor iedereen. Dank jullie wel!

aiaiai: hoy es martes, el trece de marzo

Het is vandaag dinsdag 13 maart 2012. Voor de meeste een gewone dag, maar de Spanjaarden zijn extra voorzichtig op deze dag. Je kan dinsdag de 13e in Spanje vergelijken met vrijdag de 13e in Nederland – en je snapt direct bijbehorende bezorgdheid. De angst voor deze dag wordt ook wel benoemd met trezidavomartifobia. Op het eerste gezicht een ingewikkeld lijkend woord, maar het valt gemakkelijk te ontcijferen: trezido (trezavo = dertiende) marti (martes = dinsdag) en fobia (fobie). Maar waarom hebben verschillende landen nu verschillende ongeluksdagen? Er zijn verschillende verklaringen waarom dertien wereldwijd een ongeluksgetal is, zo was bijv. 13 het getal van het aantal mensen tijdens Jezus’ laatste avondmaal en wordt dertien in de tarot toegewezen aan de dood.
Voor Spanje (tesamen met Griekenland en alle Latijns-Amerikaanse landen) is de verklaring voor dinsdag als ongeluksdag te vinden in de Latijnse oorsprong van het woord Martes dat naar de planeet Mars refereert, die volgens de mythologie de god van de oorlog was en ook al niet veel positiefs over zich heeft. Dit terwijl vrijdag bijv. voor een heleboel andere landen een ongeluksdag is aangezien dit de dag is waarop Jezus werd gekruizigd.  De combinatie van een ongeluksdag met een ongeluksgetal is voor veel mensen reden om extra voorzichtig te doen. Opmerkelijk genoeg zijn er juist op deze dagen mínder ongelukken dan op andere dagen. Voor de een staat het zien van een zwarte kat, het onder een ladder doorlopen of iets van glas breken op deze dag garant voor ongeluk, terwijl de ander de zwarte kat een aai over z’n bol geeft, de ladder niet eens opmerkt en denkt bij het breken van een glas: scherven brengen geluk! En tsja, dat is dan ook weer bijgeloof ;-)

DELE examens 2012

Vanaf volgende maand zullen de DELE voorbereidingscursussen weer beginnen in Tía Tula. Voor degenen die niet precies weten wat DELE inhoudt: DELE zijn de officiële examens van het Instituut Cervantes (’s wereld meest prestigieuze en erkende instituut op het gebied van het onderwijzen en verspreiden van de Spaanse taal). De door het Instituut Cervantes afgegeven certificaten staan garant voor de kennis van de Spaanse taal op het door jouw behaalde niveau. We zullen (aan de hand van eerder verschenen artikelen) hieronder meer informatie geven over de DELE examens:

- DELE Examen: Informatie en gedetailleerde beschrijving van elk niveau van het examen.

- MOCK DELE examens: Lijst van alle eerdere DELE examens: je kan voor elk niveau stuk voor stuk een examen downloaden. Deze oefeningen zijn verkregen via Instituut Cervantes en voor optimale bruikbaarheid daar waar nodig aangepast.

Voor 2012 hanteert Instituut Cervantes de volgende officiële data voor de DELE examens:
- Mei 2012: Examens voor de niveaus A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Examendata: 25 en 26 mei. Aanmeldingsdeadline: verschilt per land (ga voor meer informatie naar de website van Instituut Cervantes)

- Augustus 2012: Examens voor de niveaus B1, B2 en C1.
Examendatum: 24 augustus. Aanmeldingsdeadline: 2 tot en met 7 juli.

- November 2012: Examens voor de niveaus A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Examendata: 9 en 10 november. Aanmeldingsdeadline: 3 tot en met 5 oktober.

Ga voor meer informatie naar de website van Instituut Cervantes welke alle informatie bevat over de DELE examens en certificaten (recentelijk verbeterd).
Tía Tula biedt voorbereidingscursussen aan voor deze DELE examens om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de examens. Het zijn specifieke cursussen die de idiomatische vaardigheden van de student zal verbeteren voor wanneer hij/zij examen doet, waardoor de kans om voor de examens te slagen aanzienlijk toeneemt. Indien je geïnteresseerd bent in de DELE voorbereidingscursussen kan je op de website van Tía Tula meer informatie vinden (gedetailleerde beschrijving van de cursussen, data, etc).



Naschoolse activiteiten 12 tot en met 16 maart

De zon schijnt volop hier, vogels fluiten vrolijk en terrasjes zitten overvol. De hoogste tijd om de nieuwe activiteiten van deze week te onthullen. Geen reden om binnen te blijven!

Maandag 12-3, 18:00u: Excursie: de grot van Salamanca. We zullen vandaag naar de oude geheime grot van Salamanca gaan, waar een van de medewerkers van de talenschool je de duistere legende zal onthullen! Verzamelplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1uur.
Dinsdag 13-3, 19:45u: Bioscoop. ‘El Perro del Hortelano’ geregisseerd door Pilar Miró (1995). Film over het werk van Félix Lope de Vega “Literatuur en Spaanse film: een taal, twee talen”. Te zien in Teatro Liceo. Prijs € 1,20. Verzamelplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1uur.
Woensdag 14-3, 18:00u: Spaanse film. Een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in de Spaanse filmindustrie. Verzamelplaats: Tía Tula.
Donderdag 15-3, 19:00u: Pool/snooker. We zullen naar een café in de stad gaan waar we met z’n allen gaan poolen. Wie o wie is het beste? Verzamelplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1,5uur. Prijs: deelname aan het spel (+- €1,-) en je eigen consumptie.
Vrijdag 16-3, 20:00u: Tapastour door de binnenstad. Vergezeld door een medewerker van de talenschool, zullen we verschillende tapas uitproberen in verschillende barretjes in het centrum. Verzamelplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1,5uur. Prijs: +- €6,-.
Vergeet niet om je van te voren in te schrijven voor bovenstaande activiteiten (voor elke activiteit zijn minimaal 3 deelnemers nodig). Als er geen prijs is vermeldt bij de activiteit betekent dit dat het gratis is. We raden het onze studenten aan om actief deel te nemen aan de excursies zodat ze andere studenten in de talenschool leren kennen, hun algemene kennis van de Spaanse cultuur verbeteren en de Spaanse taal op een leuke manier in de praktijk kunnen oefenen/toepassen. Dus schrijf je vandaag nog in!


Erasmusstudenten Flashmob Salamanca: rondhoppende kikkers!

Sinds ik in Salamanca ben, is de stad nog nooit zo bomvol geweest met mensen. Alle toegangsweggetjes richting Plaza Mayor stonden vol, op elke hoek was wel iets te doen. Aan de ene kant jonge muzikanten die driftig op hun violen speelden, aan de andere kant acrobaten die diabolos gevaarlijk hoog de lucht in werpten – om ze vervolgens probleemloos weer tussen het miniscule touwtje te vangen. De ohs en ahs van het publiek trokken mensen van heinde en verre aan. Als je hier genoeg van had, kon je een stukje verderop op Plaza Mayor zelf, honderden springende kikkers bewonderen. Levensgroot waren ze. Studenten, waarvan sommigen met knalgroen geverfde gezichten, die er lustig op los hopten alsof ze nooit anders hadden gedaan.

Erasmusstudenten uit verschillende Spaanse steden tijdens de flashmob op Plaza Mayor. Bron: http://www.elnortedecastilla.es/multimedia/fotos/castilla-leon/94324-flashmob-erasmus-salamanca-6.html
Dit eerste weekend van maart was het namelijk voor het eerst Salamanca’s beurt om het nationale ESN evenement te organiseren. ESN, het Erasmus Studenten Netwerk, is een internationale organisatie die in alle Europese landen van alles en nog wat regelt en organiseert voor de welbekende Europese uitwisselingsstudenten, mede mogelijk gemaakt door de erasmusbeurs, geheel gesponserd door de EU –onder het mom van een leven lang leren. En afgelopen weekend was het de beurt aan Salamanca, wat gezien de rijke historie als studentenstad verbazingwekkend genoeg nu pas de kans kreeg om gastheer te zijn. Salamanca, die op gelijke voet met andere oude befaamde studentensteden als Oxford en Bologna staat, kon na een jaar voorbereiding dit weekend dan ook laten zien waarom! Meer dan 1200 studenten en organisatoren waren in alle hoeken van de stad te vinden, vrolijk deelnemende aan verschillende activiteiten die veel bekijks van voorbijgangers trokken. Zoals je wel kunt raden hadden de rondhoppende kikkers hier alles me te maken. De mythe van de gelukskikker is uitgegroeid tot stadssymbool van Salamanca. Ergens in de immens grote façade van het universiteitsgebouw zit tussen alle andere beelden een miniscule kikker verstopt, wie deze met het blote oog het eerst spot, wordt – volgens de mythe – gezegend met een lang en gelukkig leven en geweldige studieresultaten behalen. Geen wonder dus dat dagelijks mensen met kramp in hun nek naar de façade staan te turen en het een van de populairste souvenirs van Salamanca is. De flashmob van afgelopen week – een grote groep die op een openbare plaats, in dit geval Plaza mayor, samenkomt en plotseling als niemand het verwacht iets opvallends doet, en vervolgens weer verdwijnt onder de menigte – was dus een door de erasmusstudenten uitgevoerde levende imitatie van de kikker. Rumoerig, succesvol en groots en uiteraard opgepikt door de lokale media. Hieronder een (in het Spaans) videocompilatie van het ESN netwerk om je een beeld van het gezellige studentenleven in Salamanca te geven. Wanneer kom jij hierheen om de sSpaanse sfeer te proeven?

Naschoolse activiteiten 5 tot en met 9 maart

Maart roert zijn staart, zoals we in Nederland zeggen. Zon en regen wisselt zich snel af deze week, maar de weersvoorspellingen zijn optimistisch, dus geen reden om binnen te blijven zitten! Hieronder de activiteiten voor deze week, we rekenen op je!

Maandag 5-3, 18:00u: Chocalate con Churros. Kom met ons mee naar café El Valor waar we de typische Spaanse churros met chocola gaan uitproberen. Verzamelplek: Tía Tula. Geschatte duur: 1uur. Prijs: rond de €4,- à €5,-.

Dinsdag 6-3, 18:00u: Bioscoop. EL AIRE DE UN CRIMEN geregiseerd door Antonio Isasi-Isasmendi. Gebasseerd op het boek van Juan Benet (1988) "Literatuur en Spaanse film: een taal, twee talen”, te zien in het Liceo Theater. Prijs: €1,20. Verzamelplek: Tía Tula. Geschatte duur: 1u en 45min.

Woensdag 7-3, 19:00u: Paella kookcursus. Je zal tijdens deze kookles de fijne kneepjes van het bereiden van paella leren, waarna je het eindresultaat uiteraard op mag smikkelen. Prijs €7,-. Verzamelplek: Tía Tula. Geschatte duur: 1uur.

Donderdag 8-3, 19:00u: Tentoonstelling. “La Memoria Del Tiempo. Fotografía y Sociedad en Castilla en Leon., 1839-1936”. Te zien in de tentoonstellingszaal Plaza San Boal. Verzamelplek: Tía Tula. Geschatte duur: 1uur.

Vrijdag 9-3, 16:30u: Spaanse film. Leuke mogelijkheid om jezelf wat meer te verdiepen in de Spaanse film. Verzamelplek: Tía Tula.

Onthoud om je van te voren bij de receptie in te schrijven (het minimum aantal benodigde personen voor elke activiteit is 3). De activiteit is gratis als er geen prijs is vermeld. We raden het onze studenten aan om mee te doen met de activiteiten zodat ze andere studenten leren kennen, ze meer te weten kunnen komen over de Spaanse cultuur en zo hun Spaans op een leuke manier kunnen verbeteren.

La Primavera!

Muts en handschoenen liggen afgedankt in een hoekje. De extra deken die ooit als warme tweede vriend diende, ligt onopgemerkt in een hoekje stof te eten. De cacaupoeder die in de weekenden mijn buik met warme chocolademelk verwarmde, lijkt zich stilletjes steeds verder in het hoekje van mijn keukenkastje te hebben verscholen, achter de balsamico-azijn en olijfolie die ik gretig gebruik voor het aanmengen van frisse salades tijdens de lunch. Rua Mayor, een van de grote belangrijke toeristische straten die van de Plaza Mayor naar de kathedraal en de Casa de las Conchas leidt, lijkt een ware transformatie te zijn ondergaan. Tía Tula is gelegen aan deze straat en al meer dan een week lang na mijn Spaanse les, rond 3uur, komt niet alleen het geroezemoes van vele vele toeristen, studenten en Salamantianen mij tegemoet, maar ook de stralende zon die zomerjas doet vergeten. Ook al is het nog lang geen rokjesdag in Nederland, hier in Spanje zou Martin Bril de dag der dagen al zeker vroeger in het voorjaar naam hebben gegeven. Ook al zijn rokjes hier in Salamanca geen onbekend fenomeen onder de jeugd, hun eerder dikke wollen maillots zijn verruild voor luchtige pantys en zelfs daar waagt een enkeling zich al zonder. Warme laarzen hebben plaatsgemaakt voor ballerina’s, toeristen lopen tevreden likkend aan hun ijsje rond en de Rua Mayor is een groot terras geworden. Mocht je haast hebben, dan raad ik je het zeker niet aan om via deze straat te lopen. Alle restaurantjes en barretjes links en rechts van de straat, hebben de straat namelijk eigendom gemaakt. Meterslange rijen tafeltjes en stoeltjes met vers witgedekte lakens staan uitnodigend in het midden van de straat. Het gerinkel van bestek, het knisperende geluid van knapperig stokbrood dat door de gasten in stukken wordt gescheurd en wordt opgesmikkeld, het geklonk van heldere wijnglazen en de weerspiegeling van de stralende zon en de altijd strakblauwe lucht in de zonnebrillen van de mensen. Onder het gelach van de vrolijke mensen, de aanblik van de opgestroopte mouwen en luchtige shirtjes snuif ik eens goed de frisse heerlijkruikende lentelucht op, alvorens ik mijzelf op een terrasje begeef om te toasten: De primavera is begonnen!