Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Spaans leren in Salamanca, Spanje. Spaanse talenschool Tía Tula 蒂亚图拉 博客 (blog de Tía Tula en chino) ティアトゥラ スペイン語学校のブログ (blog de Tía Tula en japonés) Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Blog da Tía Tula, Colégio de Espanhol Blog di Tía Tula, Scuola di Spagnolo Blog de l'école d'espagnol Tía Tula Tía Tula Spanish School Blog Blog de Tía Tula, Colegio de Español

Naschoolse activiteiten van 30 april tot 4 mei


Maandag 30/04 21:00u: Tapas route door het centrum. We gaan langs verscheidene bars in het centrum om verschillende tapas uit Salamanca te proeven. Geschatte duur: 1,5u. (Prijs +- €6)

Dinsdag 01/05: Feestdag: día del Trabajador.

Woensdag 02/05 17:30u: Film. We gaan de film Volver (2006) geregisseerd door Pedro Almodóvar bekijken. Een goede gelegenheid om uw kennis van het Spaans te verbeteren.

Donderdag 03/05 19.00u: KooklesJe leert hoe je tapas Gallegas klaarmaakt en achteraf mag je ervan eten! Geschatte duur: 1u. (Prijs: 8€).

Vrijdag 04/05 19.30u: Cinema. We gaan een Spaanse film bekijken op het grote doek. We zullen bij aankomst beslissen welke film we gaan bekijken. Geschatte duur: Hangt af van welke film we kiezen. (Prijs: 5€ met een Tía Tula studenten kaart). 

Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.

Stage bij Tia Tula

Toen ik vorig jaar besliste om op buitenlandse stage te gaan naar Spanje, had ik totaal geen idee waar ik aan begon. Ok, ik had wel al veel verhalen gehoord van anderen maar het bleef toch een spannende uitdaging. Mijn vertrek kwam dan ook steeds dichterbij en tijdens de laatste week dat ik thuis was, begon ik dan ook enorm te twijfelen. Zou ik daar niet te eenzaam zijn?
Maar al na één week stage bij Tía Tula wist ik dat ik een goede keuze gemaakt had. In de school verwelkomden ze mij heel hartelijk en er is een zodanig familiaire sfeer tussen de werknemers dat ik mij er meteen thuis voelde.
Gedurende de eerste drie weken verliep mijn stage redelijk rustig: ik moest vooral de anderen observeren om te leren hoe alles in zijn werk ging. Maar daarna gaven ze mij steeds meer taken die ik zelfstandig kon afwerken. In het begin was dit enorm moeilijk, vooral omdat werkelijk alles in het Spaans te doen was. Het zou mij dan ook niet verbazen als bepaalde studenten redelijk verward waren toen ik ze moest opbellen om uitleg te geven… Maar ik merkte al gauw dat ik vooruitgang maakte en dit gaf mij veel moed om verder te gaan. Ik werd ook enorm gesteund door mijn collega’s en dit zorgde ervoor dat ik graag naar mijn stage ging.
Ondertussen zijn we al drie maanden verder en mijn stage begint op zijn einde te lopen. Ondertussen ben ik al helemaal ingeburgerd in Salamanca. Deze stad heeft werkelijk alles. Eerst en vooral is het een typische studentenstad: overal waar je kijkt zie je groepjes studenten op weg naar de les of naar een parkje om te genieten van het weer. Daarnaast vind je er veel mooie gebouwen die ’s avonds prachtig verlicht zijn. En bovendien zijn er nog typische tradities, bijvoorbeeld tijdens Semana Santa. Gedurende deze week voor Pasen vond er wel iedere dag een processie plaats en je merkt meteen dat deze tradities nog heel erg leven bij de Spaanse bevolking.
Kortom, ik heb er zeker geen spijt van dat ik beslist heb om stage bij Tía Tula te lopen. Naast ervaring in de bedrijfswereld opdoen is het ook de ideale manier om mijn kennis van het Spaans te verbeteren. Ik ben zeker dat ik dit leven zal missen als ik binnen drie weken terug naar huis ga!

Naschoolse activiteiten van 23 april tot 27 april

Maandag 23/04: Feestdag van Castilië en León

Dinsdag 24/04 18.00: Film. Een goede gelegenheid om uw kennis van het Spaans te verbeteren.

Woensdag 25/04 19.00u: Kookles. Je leert hoe je paella klaarmaakt en achteraf mag je ervan eten! Geschatte duur: 1u. (Prijs: 7€).

Donderdag 26/04 17.30u: Sport. Deze namiddag gaan we tennis of basketbal spelen, afhankelijk van het aantal studenten dat inschrijft. Geschatte duur: 1u30.

Vrijdag 20/04 20.30u: Tentoonstelling. We gaan naar de tentoonstellingszaal op Plaza San Boal om “La memoria del tiempo. Fotografie en samenleving in Castilië en León, 1839-1939” te zien. Geschatte duur: 1u.

Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.

Dag van het boek

Dit jaar staat 23 april in Salamanca helemaal in het teken van Miguel de Unamuno, schrijver, poëet, toneelschrijver en intellectueel, naar aanleiding van het Jaar Unamuno 2012.

We hebben het hier nog niet gehad over deze andere grote herdenking die het hele jaar door gevierd wordt ter ere van de grote Unamuno, fundamentele figuur van de letteren en cultuur van Salamanca en auteur van bijvoorbeeld “La Tía Tula”, het werk dat de naam van onze school vertegenwoordigd; dit doen we de volgende keer.

Voor deze auditie van de Dag van het Boek, vestigden zich maar liefst 28 boekhandels onder de overdekte galerij van de Plaza Mayor, van 9u tot 22u, en boden 10% korting aan op alle boeken. Ook onze geliefde Montse Villar was aanwezig in verband met haar gedichtenboek “Ternura incadescente”. En om 13u was er bovendien een concert van la Banda Municipal de Música, die verschillende bekende werken uit Salamanca speelde.


Ook dit jaar was de Dag van het Boek weer zeker en vast de moeite! Alleen al voor de sfeer op Plaza Mayor verdient deze dag een 10/10!

Lunes de Aguas

Lunes de Aguas is een lokale traditionele feestdag in Salamanca, waarschijnlijk wel de meest gekende en geliefde bij de inwoners. De traditie bestaat erin om naar het platteland of naar de rivier te gaan om samen vrienden of familie te lunchen. Het traditionele eten is “hornazo”, een soort gebak gevuld met typisch eten van Salamanca zoals: chorizo, lomo, eieren enz. Meestal worden ze gegeten met “empanadas”, die een beetje dunner zijn en opgevuld met verschillende vullingen (tonijn, ham en kaas), Spaanse omelet en broodjes. En dit is meestal gecombineerd met wijn, bier en andere dranken.
 
Typische beelden van deze dag zijn groepen jongeren, geladen met zakken eten en drank en lange rijen mensen die uit bakkerijen komen, allemaal op zoek naar hornazo. ’s Avonds is het normaal om verlaten straten te zien in Salamanca omdat iedereen zich in een park of in de groene omgeving van de stad bevindt. Later zijn er dan gewoonlijk files en chaos in de bus- en treinstations als iedereen terug naar huis gaat. Heel vaak regent het op deze dag en dit is natuurlijk jammer, maar het is wel normaal aangezien de lente begint. Gelukkig was het dit jaar niet het geval!
 
De oorsprong van deze traditie is dat Salamanca jaren geleden geregeerd werd door moralen en strikte katholieke gewoontes, net zoals de rest van Spanje. Tijdens de periode die vooraf ging aan de lente werden de prostituees weggestuurd uit de stad. Ze werden naar de overkant van de rivier gebracht waar ze gedurende twee maanden in het Huis van Mancebía verbleven. Het werd gebouwd op het einde van de XV eeuw en werd geleid door “de vader van de prostituees” die plaatselijk bekend was wegens zijn geloof. De maandag na paasmaandag eindigde het ballingschap en de studenten en mannen van de stad – waarschijnlijk alleen de single mannen… - staken de rivier over om ze terug te halen terwijl ze lunchten op de oever van de Tormes, vooral met hornazo en wijn.
 
Natuurlijk is het gedeelte van de traditie met de prostituees al lang achterwege gelaten en het enige deel dat nog bestaat is de picknick. Dit verdraaid een paar van Cicero’s beroemde citaten: andere tijden, andere gewoonten. Maar het blijft dezelfde hornazo natuurlijk (mis het niet!).
 
Zoals je kan zien in de foto hierboven viert Tía Tula deze dag met de studenten, voorzichtig de regels van deze dag volgend: in groepjes op het gras zitten om hornazo te eten. We zijn ervan overtuigd dat ze zowel van de traditie als van de hornazo genoten. Deze dingen zijn universeel!

Naschoolse activiteiten van 16 april tot 20 april


Maandag 16/04 19.00u: Vrije avond. Vandaag is een exclusieve feestdag in de provincie van Salamanca. Dit valt altijd op de eerste maandag na paasmaandag. Op deze dag verzamelen mensen op het platteland om te genieten van de traditionele hornazo, een taart gevuld met saus en hardgekookte eieren. De oorsprong van deze feestdag gaat terug tot de zestiende eeuw, wanner Koning Philip II orders gaf om de prostituees die in het brothel Huis van Salamanca woonden tijdens de lente uit de stad te verbannen. Vanaf Aswoensdag verlieten de prostituees hun verblijf en verhuisden naar de andere kant van de rivier de Tormes. De persoon die verantwoordelijk was om voor deze vrouwen te zorgen was de “Vader van de prostituees”. Deze figuur vergezelde de studenten om de prostituees op te halen, altijd de maandag na paasmaandag (Lunes de Aguas).

Dinsdag 17/04 19.00: Voetbal. We gaan voetbal spelen, we zullen zien wie wint! Prijs: uw consumptie + deelname per spel (tussen 1-2 euro). Afspreekplaats: Tía Tula – Geschatte duur: 1u.

Woensdag 18/04 19.00u: Kookles. Je leert hoe je tapas Vascas klaarmaakt en daarna kan je ervan eten. Prijs: 8 euro. Afspreekplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1u.
 
Donderdag 19/04 20.15u: Cinema. “LA MISIÓN” Roland Jossé (1986) – cinema en religie. Prijs: 1 euro. Afspreekplaats: Tía Tula – Geschatte duur: 125 min. In het theater van Plaza de Santa Teresa.

Vrijdag 20/04 20.30u: Theater. Hommage aan het werk van Jardiel Poncela Eloísa, met humor en sociale thema’s van de 21e eeuw. Ciclo de Muestra Universitaria de Artes Escénicas – Theater Juan del Enzina. Afspreekplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1u30.
 
Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.

Naschoolse activiteiten 9 tot en met 13 april

Maandag 09/04 19.00u: Tentoonstelling: “LA MEMORIA DEL TIEMPO. FOTOGRAFÍA Y SOCIEDAD EN CASTILLA Y LEÓN, 1839-1939”. Afspreekplaats: Tía Tula - Geschatte duur: 1u. Tentoonstellingszaal Plaza de San Boal.
 
Dinsdag 10/04 17.30u: Film. Een ideale gelegenheid om jezelf onder te dompelen in Spaanse cinema. Afspreekplaats: Tía Tula.
 
Woensdag 11/04 16.00u: Paardrijden. De tocht vindt plaats in een ruitercentrum op het platteland van Charro. Prijs: 25,00 euro (bevat een tocht van 2 uren + transport heen en terug). Minimum aantal deelnemers: 4. Afspreekplaats: Tía Tula – Duur: 3 uren.
 
Donderdag 12/04 19.00u: Kookles: je leert hoe je paella klaarmaakt en achteraf mag je ervan proeven. Prijs: 7 euro. Afspreekplaats: Tía Tula. Geschatte duur: 1 uur.
 
Vrijdag 13/04 17.00u: Tapasroute: We gaan naar verschillende bars om tapas te proeven. Prijs: +- 6 euro. Afspreekplaats: Tía Tula – Geschatteduur: 1u30.
 
Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.

April, de perfecte maand om je in te schrijven bij Tia Tula

April is een perfecte maand om zich in te schrijven voor een cursus Spaans in Salamanca bij Tía Tula. Tijdens deze maand zijn er verschillende speciale aanbiedingen die ervoor zorgen dat je gemakkelijk jouw cursus kunt volgen. Het maakt niet uit wanneer je de cursus wilt volgen of hoelang: het enige wat je moet doen om van de aanbiedingen te profiteren is je in de loop van deze maand inschrijven.
 

Enerzijds zal je op de officiële website van Tía Tula de HOY aanbieding vinden, een zeer aantrekkelijke korting – zeker gedurende deze maand – op de prijs van intensieve cursussen Spaans. Het speciale aan deze aanbieding is dat de korting iedere dag in waarde afneemt, waardoor je best zo vroeg mogelijk inschrijft om de grootst mogelijke korting te verkrijgen. In dit geval betekent wachten geld verliezen.

Anderzijds kan je ook genieten van de aanbieding 4x3 weken, waarbij je voor iedere drie weken waarvoor je inschrijft, je een vierde cadeau krijgt. Of anders gezegd: voor elke vier weken dat je een cursus volgt, is er één gratis. Een grote aanbieding die je, net zoals de vorige, kunt toepassen bij de prijsberekening om zo jouw verschillende mogelijkheden te vergelijken (en te zien welke je het beste uitkomt).

Dus, als je eraan denkt om naar Tía Tula te komen of om terug te keren, of als je iemand kent die geïnteresseerd is om te komen, is de boodschap dat nu echt wel een goed moment is om je in te schrijven. Laat het niet aan je voorbij gaan.

Naschoolse activiteiten 2 tot en met 6 april

Maandag 02/04 21.00u: Processie. Semana Santa begint en we profiteren ervan om naar één van de vele processies te gaan kijken. De processie start aan de kerk van Vera Cruz. Geschatte duur: 1u.

Dinsdag 03/04 21.00u: Processie. Vandaag gaan we naar een processie kijken die vertrekt vanaf de kerk van Espíritu Santo (Clerecía). Geschatte duur: 1u.

Woensdag 04/04 18.00u: Film. Een ideale gelegenheid om jezelf onder te dompelen in Spaanse cinema.

Donderdag 05/04 19.00u: Feestdag: Jueves Santo.

Vrijdag 06/04 17.00u: Feestdag: Viernes Santo.

Vergeet niet om op voorhand in te schrijven voor de activiteit aan de receptie (het minimum aantal deelnemers voor elke activiteit is 3). Als er geen prijs vermeld is, dan is de activiteit gratis. We raden onze studenten aan om deel te nemen aan de activiteiten zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen, hun kennis van de Spaanse cultuur kunnen uitbreiden en hun Spaans kunnen oefenen en verbeteren op een toffe manier.