Chinees Nieuwjaar, Vier het met ons!!

Deze week hebben we een speciale viering op vrijdag 31 januari: ¡Het Chinese nieuwjaar! Ook wel bekend als het lentefestival, het meest belangrijke feest van alle traditionele feesten in China. 31 januari 2014 begint het jaar 4712 volgens de Chinese kalender, dit komt overeen met het jaar van het paard.

Paard: Elegant, loyaal, vriendelijk en bezield. Het Paard is meestal populair en aantrekkelijk, en een geboren gastheer of -vrouw. Paarden houden van bijeenkomsten en kunnen anderen in beweging zetten en inspireren. Ze zijn levendig en onafhankelijk met leidinggevende capaciteiten. Eerlijk en direct. Ze hebben een fel temperament, en ze kunnen slecht geheimen bewaren. 

Ook heeft een Paard een brede belangstelling, onderneemt veel verschillende activiteiten en leeft daardoor vaak in tijdgebrek. Een Paard is een echte pragmaticus, bij een probleem wordt direct een oplossing gezocht. De eigen mening wordt snel en vaak verkondigd. Betrouwbaarheid is een van de beste eigenschappen van het Paard, een Paard doet altijd wat het heeft beloofd. Een betrouwbare en loyale vriend die je in een crises niet zal laten vallen. 

Als kind kunnen Paarden eindeloos vragen stellen, ze absorberen informatie, maar zijn geneigd al snel op te geven wanneer iets hen te moeilijk wordt. Het moet allemaal niet teveel moeite kosten. Ook driftbuien zijn een Paardje niet vreemd. Als volwassene heeft een Paard graag kinderen om zich heen. Paarden zijn goede ouders, erg geduldig, maar verwachten van hun kinderen wel dat ze gehoorzamen en zich aan de regels houden.

Ook benieuwd wat jouw chinese sterrenbeeld is? Wat zegt dit over jou?

Het is een periode vol met feesten en vieringen, welke begint met de dag van het nieuwe jaar en eindigt met het lantaarnfeest, de vijftiende dag van de eerste maand. Het feest wordt gevierd met vuurwerk, speciale maaltijden en familiebezoeken. Iedereen viert het feest, gedurende de eerste drie dagen van het festival.

Tijdens dit festival doen alle familieleden extra veel moeite om bij elkaar te kunnen zijn en een grote maaltijd te kunnen delen. Tijdens deze data zit daarom het openbaar vervoer overvol.

Zoals in alle feesten in China, gaat ook dit festival gepaard met de traditionele keuken. De gerechten die worden voorbereid voor deze dag staan symbool voor goed geluk.

Voor het ontvangen van het ´lentefeest´, maken de mensen hun huizen schoon met oude bezems die vervolgens worden weggegooid. Ze versieren hun huizen vervolgens met rode kaarten met verzen erop, nieuwjaarsschilderijen aan de muur en rode lantaarns. Vuurwerk en rotjes worden afgestoken, in de hoop om onheil af te weren en welvaart te brengen. De kinderen ontvangen geld van hun familieleden en bovendien sluit het nieuwe jaar alle taken af en is het dus traditie en bovendien erg belangrijk om alle schulden af te betalen.

Wij vieren dit feest op een iets bescheidenere manier, wat niet wilt zeggen dat het feest niet speciaal is! We wachten op je met een typische maaltijd uit jouw eigen land om met ons te delen. Laat het ons niet missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten