Carnaval in Ciudad Rodrigo

Je hebt in de vorige post al kunnen lezen dat er deze week weer carnaval wordt gevierd én zo ook in de stad Rodrigo. Hierbij informeren we je over de geschiedenis van het carnaval, de stad Rodrigo en alles wat je nog meer moet weten over dit evenement.

Geschiedenis van de carnaval
Over de oorsprong van de carnaval bestaan verschillende mythen, degene die ik op internet het meest terugvind is deze: carnaval begon in Italië en is een afleiding van de Romeinse Saturnaliën, een Romeins feest ter ering van de god Saturnus. De carnaval vindt plaats voor het begin van de vastentijd, 40 dagen voor pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. De naam van dit feest stamt mogelijk ook af van de latijnse woorden voor vaarwel aan het vlees: Carne vale.

Ligging rodrigo
Rodrigo
Rodrigo ligt op slechts 30 km vanaf de Portugese grens en op ongeveer 90km vanaf Salamanca-stad. Door deze ligging is er een uitgebreide geschiedenis waar te nemen in deze stad, als gevolg van grensconflicten. De stad is omringd door muren en beschikt over interessante gebouwen zoals de vele gouden gevouwen, zijn paleizen en kerken. In 1944 Ciudad Rodrigo werd uitgeroepen tot een historische artistieke combinatie door het Nationaal Erfgoed.

Carnaval in Rodrigo
Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van carnaval in Rodrigo heb ik een beschrijving van een student van Tia Tula gebruikt uit een eerdere post.
¨Mensen vrolijk verkleedt in de meest originele kostuums, zwetend wandelend over de straten in de warme lentezon. Als je niet aan de ongeschreven regel van je verkleden hebt gedaan, voel je je net een buitenbeentje. Gelukkig bieden de vele kraampjes naast hapjes en drankjes ook last-minute kostuums aan, dus er onderuit komen kan niet. Anders dan in Nederland waar versierde carnavalwagens het straatbeeld vullen, is Ciudad Rodrigo gevuld met rondrennende stieren. Op het decor van een middeleeuws dorpje, rennen de stieren door de geblokkeerde straten, waar het publiek ze onder het genot van wat drank en eten aanmoedigt. De stieren zullen uiteindelijk eindigen in de arena, waar de verklede mensen getuigen zullen zijn van het stierenvechten. Maar waar komt die eeuwenoude fascinatie van Spanjaarden voor stieren vandaan? De traditie blijkt diepgeworteld te zijn in de Spaanse cultuur, waar al sinds de Griekse mythologie bewondering voor de mythische krachten van de stier is. Waarbij het uiteindelijk allemaal om de strijd tussen man en stier gaat, waar de mannelijke superioriteit vrijwel altijd zegeviert. Uiteenlopende meningen over stierenvechten daargelaten, geeft Ciudad Rodrigo een goed beeld van gepassioneerde Spanjaarden, eeuwenoude tradities, geweldige creatieve kostuums en een uitstekend voorbeeld van hoe goed de Spanjaarden een feestje weten te vieren. En dat allemaal in dat kleine stipje op de kaart.¨

Liane - student Tia Tula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten