Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Spaans leren in Salamanca, Spanje. Spaanse talenschool Tía Tula 蒂亚图拉 博客 (blog de Tía Tula en chino) ティアトゥラ スペイン語学校のブログ (blog de Tía Tula en japonés) Blog van de Spaanse talenschool Tía Tula Blog da Tía Tula, Colégio de Espanhol Blog di Tía Tula, Scuola di Spagnolo Blog de l'école d'espagnol Tía Tula Tía Tula Spanish School Blog Blog de Tía Tula, Colegio de Español

aiaiai: hoy es martes, el trece de marzo

Het is vandaag dinsdag 13 maart 2012. Voor de meeste een gewone dag, maar de Spanjaarden zijn extra voorzichtig op deze dag. Je kan dinsdag de 13e in Spanje vergelijken met vrijdag de 13e in Nederland – en je snapt direct bijbehorende bezorgdheid. De angst voor deze dag wordt ook wel benoemd met trezidavomartifobia. Op het eerste gezicht een ingewikkeld lijkend woord, maar het valt gemakkelijk te ontcijferen: trezido (trezavo = dertiende) marti (martes = dinsdag) en fobia (fobie). Maar waarom hebben verschillende landen nu verschillende ongeluksdagen? Er zijn verschillende verklaringen waarom dertien wereldwijd een ongeluksgetal is, zo was bijv. 13 het getal van het aantal mensen tijdens Jezus’ laatste avondmaal en wordt dertien in de tarot toegewezen aan de dood.
Voor Spanje (tesamen met Griekenland en alle Latijns-Amerikaanse landen) is de verklaring voor dinsdag als ongeluksdag te vinden in de Latijnse oorsprong van het woord Martes dat naar de planeet Mars refereert, die volgens de mythologie de god van de oorlog was en ook al niet veel positiefs over zich heeft. Dit terwijl vrijdag bijv. voor een heleboel andere landen een ongeluksdag is aangezien dit de dag is waarop Jezus werd gekruizigd.  De combinatie van een ongeluksdag met een ongeluksgetal is voor veel mensen reden om extra voorzichtig te doen. Opmerkelijk genoeg zijn er juist op deze dagen mínder ongelukken dan op andere dagen. Voor de een staat het zien van een zwarte kat, het onder een ladder doorlopen of iets van glas breken op deze dag garant voor ongeluk, terwijl de ander de zwarte kat een aai over z’n bol geeft, de ladder niet eens opmerkt en denkt bij het breken van een glas: scherven brengen geluk! En tsja, dat is dan ook weer bijgeloof ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten