5 tips om een nieuwe taal snel te leren

Het leren van een nieuwe taal is een flinke uitdaging. Tijd en motivatie zijn twee kernbegrippen in het leerproces van een nieuwe taal. Als kind hebben we ten slotte veel tijd en moeite moeten investeren in het leren van onze moedertaal. Een tweede of derde taal lijkt nog lastiger te zijn. Hier vijf tips voor het versnellen van het leerproces:

1. Probeer jezelf zo veel mogelijk te pushen om de nieuwe taal zo vaak mogelijk te gebruiken. Hierbij heb ik het niet alleen over spreken. Probeer eens alles wat je doet te benoemen in de taal die je aan het leren bent (dit hoeft niet hardop). Om dit de hele dag vol te houden is ontzettend moeilijk, maar doordat je de hele dag met de taal bezig bent, zul je zien dat je snel voortgang zal boeken. Daarnaast zijn Radio, televisie en internet eindeloze bronnen bijvoorbeeld voor het vinden van interesante artikelen in de taal die je aan het leren bent. Oefen spreek- en schrijfvaardigheid zodra je de gelegenheid hebt.

2. Investeer veel tijd in het leren van uitdrukking en woordgroepen, niet alleen losse woorden. Het is gemakkelijker om de hele uitdrukking in één keer te onthouden, dan de afzonderlijke woorden. Het helpt ook als je de woorden kunt koppelen aan een specifieke situatie. Bijvoorbeeld ‘het weer’ of ‘jezelf voorstellen’.

3. Oefening baart kunst. Herhalen, herhalen, herhalen. 80% van wat je leert op een dag, vergeet je binnen 24 uur. Herhaal dus de volgende dag wat je de dag ervoor geleerd hebt. Herhaal nog een keer na een week en na een maand. Als je tip 1 al opvolgt, is de kans groot dat je de geleerde woorden en uitdrukkingen tegenkomt. Wees er alert op. Onderzoek heeft uitgewezen dat je een woord zeven keer in een andere context moet hebben gezien, voordat je het woord echt kent.

4. Wees niet bang om fouten te maken en ga communiceren. Je ontdekt hoe leuk het is om je verstaanbaar te kunnen maken in een vreemde taal, je mening over te kunnen brengen en contact te leggen. Het hoeft niet meteen perfect te zijn.

5. Ga aan de slag met een professionele docent, directe feedback op je taalgebruik is het meest leerzaam. 

2 opmerkingen:

  1. Interessant artikel, handige tips! Ik heb een professionele cursus gevolgd bij http://www.ebc.nl/, dit is mij zeer goed bevallen! Ik kreeg veel persoonlijke aandacht wat mij (nog) gemotiveerder maakte. Daarnaast ben ik, zoals hierboven aangegeven staat, heeeeel veel gaan oefenen. Het resultaat is dat ik mij nu prima verstaanbaar kan maken in het Frans :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mensen, ik nu vond een goede online vertaler http://nl.opentran.net/ . Ik hoop dat hij iemand is nuttig.

    BeantwoordenVerwijderen