‘El Barrio Oeste’, dynamische wijk in Salamanca

“Vernieuwen of doodgaan” is het motto van de wijk ‘‘El Barrio Oeste’. De wijk is afgelopen jaren veranderd van een alledaagse wijk in een van de grootste street-art iconen van de stad.
 
 
 
De bewonersvereniging ‘Zoes’ is verantwoordelijk voor het in gang zetten van de activiteiten die deze wijk momenteel typeren. Sinds de oprichting in 1977 heeft de vereniging een lange weg afgelegd en zich gevoegd naar de nieuwe trends. Het uitgangspunt is een sociaal project dat zich richt op de participatie van de buurt. Met deze opzet wil de organisatie overbrengen wat voor buurt Barrio Oeste is, of beter gezegd: hoe de inwoners leven, hoe ze zich vermaken, hoe ze werken, verbonden zijn en zich onderscheiden. El Barrio Oeste is een sociale buurt waar de buurtbewoners centraal staan.
Een van de programma’s is ‘Quedamos y Punto’, (‘we spreken af en breien’), een gezelschap van heuse breikunstenaars. Omdat ze zo’n beetje álles breien wat gebreid kan worden, heeft deze actie een verrassend effect. Dit fenomeen wordt ‘urban knitting’ genoemd en heeft als doel het verbeteren van de uitstraling van de wijk en het vrouwelijker maken van de leefomgeving, als tegenhanger van de ‘mannelijke’ graffiti.
Enkele voorbeelden van wat je in de straten van de Barrio Oeste kan tegenkomen, is een gebreide Engelse telefooncel, een met gerecycled wol ingepakte fiets, bomen omhuld met gekleurd breiwerk en diverse andere creatieve uitingen.
 

 
Wat ook opvalt zijn de kunstwerken op garagedeuren, rolluiken en muren, gemaakt ter gelegenheid van de graffiti- en muurschilderingenwedstrijd.
Hier zijn onze studenten Spaans te zien die de schilderijen bewonderen:
 
 
 
Maar er is meer! Tentoonstellingen, wedstrijden, een hardlopengroep, reizen (de volgende geplande bestemmingen zijn Lissabon en Sintra), sociale projecten, hardloopevenement ‘milla urbana’... Bovendien is er onlangs een nieuw cultureel centrum geopend om kunstprojecten aan het publiek te presenteren: La Salchichería.
Meer informatie over wat de wijk te bieden heeft is te vinden op de website van ‘Zoes’: www.zoes.es.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten